На роботу за кордон: сезонна праця для студентів

За кордоном українські студенти можуть заробити немалі гроші. Поїхавши на чужу землю всього на 2 – 4 місяці, спудей повернеться не таким уже й бідним – із кількома тисячами у кишенях. Такі підробітки корисні: заробіток, вивчення мови, знайомства, а також досвід, проте працювати доведеться важко і багато. Якщо труднощі вас не лякають – обирайте один із способів заробити за кордоном, підбірку яких підготував «Студвей».

Умовно тимчасові підробітки можна поділити на дві категорії: програми обміну та чисту роботу. Із першим усе значно простіше: програми обміну організовують відповідні молодіжні організації, які роками займаються такими проектами і не підведуть. Там вам нададуть велику інформаційну підтримку, супроводжуватимуть для отримання візи тощо. Чиста робота – це праця як для студентів, так і для тих, хто давно позбувся цього статусу: наприклад, збір полуниці в Польщі або Німеччині. Розкажемо про все детальніше.

На роботу в Дубай

Модерне місто, мільйон багатоверхівок, пісок, вода і безліч можливостей для підробітку – усе це знайдете в Дубаї, Об’єднані Арабські Емірати.

Українцям уже багато років пропонують працевлаштування в готельно-ресторанному бізнесі цієї країни, зокрема в Дубаї. Для цього необхідно знати англійську на розмовному рівні й мати мінімальний досвід в аналогічній сфері. Це дозволить працевлаштуватися в готелі, барі, клубі, різних закладах громадського харчування тощо.

Влаштуватися на роботу в ОАЕ можна через фірми-посередники в Україні. Львів’янин Андрій, який поїхав працювати в Дубай, розповідає, що неможливо передбачити, як конкретно виглядатиме робота, і спрогнозувати умови праці. Мовляв, усе залежить від фірми, що відправляє, і роботодавця. «З роботою – як пощастить. У принципі, як і всюди. Компанія надає житло, транспорт на роботу і з роботи, деякі ще й харчуваннямзабезпечують. Я працюю лише три дні в тиждень. Є люди, які працюють 5-6 днів. Працевлаштований у нічному клубі барменом і заробляю 7 тисяч гривень щомісяця. Контракт у мене з відкритим числом, тобто можу будь-коли поїхати додому. Візу відкрили аж на 2 роки!» – розповідає Андрій.

Скільки можна заробити?  7 – 12 тисяч гривень у місяць. Окремо покриваються витрати на проживання та харчування.

Процес оформлення документів – від трьох місяців

Реклама

Агропромислова праця

Сезонна агропромислова праця у країнах Європи з кожним роком набирає все більшої популярності. Збирати яблука, полуницю, запаковувати продукцію в коробки й інші заняття, які не потребують конкретних умінь, – це заняття, привабливі як для людей старших, так і для студентів. Тут навіть діє принцип конкуренції: більше збереш – більше заробиш.

Така праця належить до однієї з найважчих, адже робочий день переважно триває 8 – 12 годин, щодня доводиться виконувати одне і те ж. Плюси такої роботи в непоганому короткостроковому підробітку. У більшості випадків забезпечують житлом і харчуванням.

Аграрні роботи доступні в багатьох країнах: від Польщі до Фінляндії. Більша оплата у країнах із вищим рівнем життя та стабільнішою економікою.

Скільки можна заробити? Від 500 євро в місяць (залежно від країни).

Процес оформлення документів – один-два місяці.

agro

На ферму в Нову Зеландію

Окрема сфера агропромислової праці, яка сьогодні для багатьох людей у світі є не просто роботою, а культовим хобі, – фермерство.

Найкраще це простежується в Новій Зеландії – країні з активним розвитком сільського господарства. Тут студенти відповідних аграрних спеціальностей і випускники зі стажем роботи можуть заробити копійку й отримати досвід на сучасних фермах і виноградниках.

Умови участі прості: знання англійської мови на розмовному рівні, відповідна спеціальність і наявність водійських прав. Праця в Новій Зеландії знайдеться у сферах виноробства, скотарства, конярства, свинарства, птахівництва, овочівництва та садівництва, на молочних фермах. Робота оплачується високо.

Скільки можна заробити? Мінімальна заробітна плата – 12,75 новозеландських долари в годину.

Процес оформлення документів – від трьох місяців.

Робота в готелях Туреччини

Сезонна робота в готелях Туреччини – такий же популярний варіант, як і робота в Дубаї. Особливий попит у арабській країні на аніматорів і обслуговуючий персонал. Влаштуватися туди можна через різноманітні агентства, які зазвичай підшукають для вас житло і навіть оплатять переліт. Відповідально підійдіть до пошуку відправляючої комерційної структури: оцініть ринок оплати за посередницькі послуги, не платіть наперед.

Робота аніматором у Туреччині нічим не відрізняється від такої ж роботи на українських курортах. Щоправда, платять більше. Працювати доведеться по 5 – 10 годин у день.

Із необхідних умов: знання англійської мови на розмовному рівні.

Скільки можна заробити? Від 7 тисяч гривень у місяць.

Процес оформлення документів – від трьох місяців.

У Грецію за контрактом університету

Львів’янин Андрій, який уже розповідав про роботу в Дубаї, свій перший закордонний досвід підробітку отримав у Греції – ціле літо працював помічником бармена. Таку програму організовує компанія-рекрутер Job Trust, що дислокується в Салоніках, другому найбільшому місті після Афін.

Щороку компанія набирає студентів, які хочуть спробувати себе у сфері обслуговування у Греції. За таку роботу платять добре, ще й проживанням забезпечують. Щоправда, є нюанс: компанія співпрацює з конкретними українськими університетами, які орієнтовані на туристичні спеціальності, тож потрапити на роботу може не кожен.

Дізнатися, чи входить ваш університет у число щасливчиків, можна лише після реєстрації на сайті jobtrust.gr, на якому детальніше прочитаєте про програму й отримаєте можливість записатися на співбесіду.

Скільки можна заробити? Від 7 тисяч гривень у місяць.

Процес оформлення документів – чотири-шість місяців.

greece

Кругосвітнє Work and Travel

Програма Work and Travel, яка тепер доступна для українського студентства, довгі роки була поширена лише у США.

Для участі у програмі необхідно сплатити організаційний внесок. Він та інші витрати на документацію обійдуться мінімум у дві тисячі доларів плюс кілька тисяч потрібно взяти зі собою. Така сума доволі велика для студента, тож з’явилися інші країни з дешевшими «тарифами», у яких діє та ж програма.

За таким же принципом (праці та подорожей) можна поїхати у Францію (Work and Travel France), Німеччину (Work and Travel Germany), Мексику (Work and Travel Mexico), Аргентину (Work and Travel Argentina) і навіть у країни Південної Африки (Work and Travel in South Africa). Ці програми доступні у тих же агенціях, які пропонують Work and travel USA. Усе зводиться до заробітку. У Німеччині, скажімо, можна отримувати навіть більше, аніж у США. Франція також не скупа на зарплати. У Африці та Латинській Америці ситуація гірша, проте це можливість побачити цікаві землі.

Можлива зайнятість у сфері готельно-ресторанного бізнесу, обслуговування, допоміжного персоналу, мінімальна зайнятість у офісах та в аграрному секторі. Варіації роботи вражають! Можна навіть підшукати щось хоча б мінімально близьке до вашої спеціальності.

Скільки можна заробити? У США – від 1000 доларів у місяць. У Європі – від 800 до 1800 євро в місяць. У Мексиці – мінімум 400-800 мексиканських песо в тиждень (приблизно 120 – 300 доларів). Сума невелика, проте повністю покриває витрати на проживання. Є роботодавці, які надають житло та харчування, вартість яких списуватиметься із зарплати учасника. У Південній Африці заробіток відносно невисокий – 2 – 4 долари за годину, проте і рівень цін низький, тож заробленого цілком вистачить на проживання та аби накопичити заощадження.

Процес оформлення документів – чотири-шість місяців.

Працюй і вчись

Ще один різновид програми міжнародного обміну, коли можна гроші заробити і ще й повчитися, – Study and Work. Такі програми реалізовуються в Канаді, Австралії, Португалії та інших країнах.

Система працює так: спочатку ви освоюєте знання мови країни на курсах, а потім застосовуєте їх на практиці під час роботи у сфері обслуговування. За мовні курси вам доведеться заплатити, проте під час подальшої практики ви отримуватимете хорошу заробітну плату.

Скільки можна заробити? У Європі – від 1000 євро. В Австралії мінімальна заробітна плата становить від 9 австралійських доларів за годину. У Канаді – від 1000 доларів у місяць.

Процес оформлення документів – п’ять-шість місяців

А про які способи підробітку для студентів чули ви? Розкажіть нам – і ми дізнаємося про них детальніше!

Фото:  udau.edu.ua, fta-world.kz, mobilefomo.com

Інформація взята з сайту:  http://studway.com.ua/season-work/

Поиск