Освіта за кордоном: міфи, вибір країни, вартість навчання, документи

Розпочати навчання за кордоном не так важко, якщо знати як це правильно зробити. Консалтингове агентство в сфері освіти за кордономGradStudyAbroad (GSA) нещодавно створило серію відео про нюанси закордонної освіти. Редакція OpenStudy законспектувала найважливіші моменти та додала актуальні факти та інформацію.

Міфи про освіту за кордоном

Популярні міфи про навчання за кордоном:

Системи освіти за кордоном

Поширена структура освіти за кордоном складається з трьох етапів:

Зазвичай, бакалаврат називається udergraduate, магістратура та аспірантура – graduate або postgraduate.

Вибір країни навчання

Вибір країни навчання можна зробити відштовхуючись від вартості навчання, існування стипендій, спеціальностей та особистих вподобань.

Більшість країн можна умовно поділити на спеціальності в яких вони визнані як лідери: США – це дослідницькі стипендії та бізнес-освіта, Великобританія – економіка та наука, Франція – інженерні спеціальності, Швейцарія – готельно-ресторанний бізнес та дипломатія, Італія – мода та дизайн, Чехія – медицина, IT та туризм, Німеччина – технічні спеціальності (архітектура, екологія, машинобудування).

Безкоштовна освіта: як отримати стипендію або грант

Зазвичай, студенти, які хочуть навчатися за кордоном намагаються отримати стипендію або грант для оплати вартості навчання, проживання та кишенькових витрат. Є безліч варіантів, як це можна зробити. Наприклад, міжнародні програми університетів, більшість студентів яких є іноземцями, для яких існують стипендії. Це стипендії покриваються або університетами або міжнародними організаціями. Також, безкоштовну освіту можуть забезпечити державні програми деяких країн: наприклад, у Німеччині – це DAAD, у Швеції – це  Swedish Institute (SI), у США – Програма ім. Фулбрайт.

Деякі університети мають внутрішні стипендії для студентів. Так, наприклад ті, хто планує вступати на PhD можуть спробувати отримати фінансування або від кафедри або від лабораторії, в якій проводять дослідження. Варто, також, шукати стипендії та гранти на навчання у деяких приватних фондах, наприклад, Soros Fondation, Фонд Віктора Пінчука та ін. Інформацію про стипендіальні та грантові програми ми публікуємо у щомісячних оглядах. Деякі українські університети мають або партнерські програми (наприклад, один рік навчання у університеті-партнері) або подвійні дипломи (наприклад, НТТУ «КПІ» та Університет Індіанополісу в Афінах, Університет «Крок» та Університет професійної освіти NOVI у місті Утрехт).

Вартість навчання

Якщо ж стипендію Ви не отримали, то варто дізнатися яка вартість навчання у Вашому університеті. Є перелік країн, де навчання у державнх університетах безкоштовне: Німеччина, Австрія, Норвегія, Фінляндія, Франція, Греція та Чехія.

«Лідерами» у вартості навчання є Англія та США. Середня вартість навчання в США від $ 13000 до $ 40 000 в рік і залежить від університету та обраної спеціальності. У Великобританіїнайдешевше навчатися гуманітаріям – від £ 7500 до £ 15 000 в рік і найдорожче медикам – від £ 18 000 до £ 25 000 в рік. У Франції вартість навчання відрізняється залежно від спеціальності: франкомовні програми від € 5 000 до € 10 000, а агломовні до € 18 000. Франція славиться своїми бізнес-школами, а тому MBA-програми коштують від € 23 000 до € 45 000.

Не дорогу, але якісну освіту можна отримати в Іспанії ($ 700 – $ 1 000 – державні та до $ 10 000 – приватні університети), Італії (€ 500 – € 3 000), Голандії (€ 4 000 – € 12 000), Канаді ($ 8 000 — $ 15 000), Китаї ($ 2 000 – $ 7 500) та Японії ($ 6 500 – $ 10 000).

Тести на знання англійської мови

Більшість закордонних університетів та роботодавців вимагають від абітурієнта або того, хто влаштовується на роботу, результати здачі мовних тестів. Особливо, це явище поширене у англомовних, німецькомовних, іспаномовних країнах та університетах. Видів тестів, які потрібно для підтвердження знання англійської мови безліч.

Кожен тест можна розподілити за сферами діяльності, де їх вимагають. Наприклад, TOEICпотрібно для влаштування на роботі в іноземній компанії, TOEFL для університетів США та деяких англомовних університетів, GRE для магістратури та PhD американських ВНЗ, GMAT для бізнес-шкіл та MBA-програм, IELTS для англомовних програм Європи.

 

 

Інформація взята з сайту:  http://openstudy.org.ua/posts/20321/

Поиск